Konsesjon

SØKNADSKJEMA KONSESJONSLOVEN EGENERKLÆRING OM KONSESJONSFRIHET

Konsesjonsloven har som formål å kontrollere all omsetning av eiendom for å oppnå et effektivt vern om landbrukets produksjonsarealer og slike eier- og bruksforhold som er mest gagnlige for samfunnet. Loven omfatter erverv, stiftelse og overdragelse av leierett og bruksrett som varer 10 år eller mer.

Skjema for å søke konsesjon finnes på Landbruksdirektoratet sine nettsider.

Når kan det være unntak fra konsesjonsplikt?

  • Det er unntak fra konsesjonsplikt dersom ervervet gjelder ubebygd enkelttomt til bolig eller fritidshus dersom tomta er 2 daa eller mindre.
  • Det er ikke konsesjonsplikt dersom ervervet gjelder bebygd areal under 100 daa, og der ikke mer enn 35 daa av arealet er fulldyrka eller overflatedyrka jord.
  • Det er ikke konsesjonsplikt for ektefeller, partnere, samboere og slektninger av selger, eller for odelsberettigede.

Egenerklæring konsesjonsfri overtakelse av eiendom

Selv om du overtar en konsesjonsfri eiendom, må du som oftest sende egenerklæring om konsesjonsfrihet.

Dersom eiendom overtas konsesjonsfritt, skal egenerklæring om konsesjonsfrihet fylles ut og legges ved til tinglysing.
Skjema for egenerklæring om konsesjonsfrihet ved erverv av fast eiendom (LDIR-360B)
 

Boplikt

Det er et politisk mål å ha bosetting i hele landet, og boplikten skal være med å sikre dette.

Boplikt betyr at noen må bo på eiendommen. Boplikten kan være personlig eller upersonlig. Kommunen kan stille vilkår om boplikt for å innvilge konsesjon. Det kan være boplikt på eiendommen selv om den er konsesjonsfri.

Boplikt etter konsesjonsloven

Lovbestemt boplikt er en personlig plikt og en betingelse for at odelsberettigede eller nær slekt kan erverve landbrukseiendom konsesjonsfritt. Lovbestemt boplikt oppstår når eiendommen enten består av mer enn 35 dekar fulldyrka eller overflatedyrka jord eller av mer enn 500 dekar skog, og eiendommens bebyggelse er eller har vært brukt til helårsbolig. Kjøper må bosette seg på eiendommen innen ett år etter overtakelse, og selv bo på eiendommen i minst 5 år sammenhengende. Den som ikke kan eller vil bosette seg på eiendommen må søke konsesjon.

Lierne, Namsskogan og Røyrvik kommuner har i 2020 vedtatt nye retningslinjer for praktisering av boplikt i de ulike kommunene:

Brudd på boplikten kan føre til at eiendommen blir tvangssolgt.