Endret: 7. sept. 1998(sak 26/98), 10. febr. 2004(sak 07/04), 7. mai 2013(k- styret sak 13/469), 3. feb. 2015 (formannskap sak 14/15), 7. april 2016 (k-styret sak 23/16). 10. april 2018 (Folk og livskvalitet sak 9/18).
1. ORGANISASJON
I Opplæringsloven § 13-6 Musikk- og kulturskole står det: Alle kommuner skal aleine eller i samarbeid med andre kommuner ha et musikk- og kulturskoletilbud til barn og unge, organisert i tilknytting til skolelivet og kulturlivet ellers.
1.1. Lierne kulturskole eies og drives av Lierne kommune.
1.2. Skolens administrasjon er underlagt oppvekst- og kultursjefen.
2. FORMÅL
2.1. Å utvikle barns og ungdoms musikalske og formskapende evner og fremme elevens forståelse og opplevelse av musikk, formingskunst og bevegelse som allmenne menneskelige og kunstneriske uttrykksformer.
2.2. Å utvikle elevens skapende ferdigheter etter den enkeltes forutsetninger, slik at de kan få en meningsfull og stimulerende fritidsaktivitet som fremmer kreativitet og gir økt livsglede og trivsel.
2.3. Å være en ressurs for skoleverket og det øvrige kultur- og organisasjonsliv i arbeidet for å oppnå forståelse og interesse for kultur i lokalmiljøet.
3. ADMINISTRASJON
3.1. Kulturskolen ledes av en rektor med oppvekst- og kultursjefen som nærmeste overordnede.
3.2. Kulturskolen har et kulturskole- / foreldreutvalg sammensatt av to representanter fra hver av skolekretsene oppnevnt administrativt, og et medlem oppnevnt av formannskapet for 4 år. Utvalget har en rådgivende funksjon, er høringsinstans og et kontaktledd overfor foreldregruppene i kulturskolesaker. Utvalget er også praktisk tilrettelegger ved kulturskolens arrangementer.
3.3. Kulturskolens pedagogiske mål og metoder bygger på den kompetanse og erfaring som er representert i skolens lærerkollegium og administrasjon. Kulturskolen skal arbeide i nær kontakt med både fylkets og det nasjonale kulturskoleråd i arbeidet med planer, faglige fora, pedagogikk og støtteordninger.
4. SKOLEÅR OG UNDERVISNING
4.1. Kulturskolens undervisning legges i hovedsak til de to skolesentrene i kommunen.
Parallelle tilbud ved skolene eller andre hensiktsmessige steder kan gis dersom der er tilstrekkelig
elevgrunnlag
4.2. Som hovedregel tilbys ikke kulturskoleundervisning i skoletid.
4.3. Kulturskolen har samme arbeidsår som grunnskolen i kommunen. Det gis undervisning i minimum 36 uker. For resterende 2 uker beregnes opptredener og felles øvelser, eller samspill utenom fast timeplan. Deltakelse i større musikkproduksjoner regnes inn i kulturskolens timetall. Kulturskolens oppstart legges til skoleårets uke 2 i august.
4.4 Undervisningen gis som både individuell og gruppeundervisning og tilpasses den enkelte elevs ønsker, ferdighetsnivå og særlige behov.
Undervisningstid: individuelt og grupper. (etter avtale mellom KS og Utdanningsforbundet)
1 elev har minst 22,5 minutters leksjon
2 elever har 30 minutters leksjon
3 elever har 45 minutters leksjon.
Grupper:
4 elever har 45 eller 60 minutters leksjon.
I visse fag tilbys undervisningen i dobbeltimer annenhver uke.
4.5 Forsikring
Elevene i kulturskolen er omfattet av forsikringsordningen med KLP, på lik linje med elevene i skolen. Forsikringen gjelder i skoletiden, og reisen til og fra skole.
5. OPPTAK OG UTMELDING
5.1. Kulturskolen tar opp elever i skolepliktig alder fra og med 1. klasse som er hjemmehørende i kommunen. Opptaket skjer ved slutten av vårsemesteret. Elektronisk søknadsskjema finnes på Lierne kommunes hjemmeside.
Melding om opptak blir sendt ut ved skolestart. Eleven har plass i kulturskolen inntil den blir sagt opp av elevens foresatte, eller kulturskolen sier opp plassen. Tilbudet gjelder til og med vgs. Andre voksne kan gis undervisning dersom det ikke er ventelister.
5.2. Utmelding skjer skriftlig via elektronisk søknadsskjema, innen 1. des. for vår og 1. mai for høst. Påbegynt halvår forplikter for full halvårsavgift.
6. PERSONELL
6.1. Politiattest
Etter Opplæringslovens § 13-6 Musikk- og kulturskole, stilles krav til politiattest etter reglene i § 10-9.
6.2. Taushetsplikt
For virksomheter etter denne lov gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven § 13 til 13 f.
7. KULTURSKOLEAVGIFT
7.1. Kommunestyret fastsetter kulturskoleavgiften i eget vedtak.
7.2. Kommunestyret fastsetter moderasjonsordninger og andre reduksjoner i eget vedtak sammen med kulturskoleavgiften.
7.3. Kulturskoleavgiften forfaller hvert kvartal med frister:
20. nov. for 8 uker undervisning høst.
20. jan. for 8 uker undervisning høst med ev. korrigeringer for høsten.
20. april for 11 uker undervisning våren.
20. juli for 11 uker undervisning våren med ev. korrigeringer for våren.
7.4. Ved fraflytting og ved lengre sykdom, mer enn 4 uker, kan det søkes om reduksjon i kulturskoleavgiften. Det må legges ved legeattest til søknaden ved sykdom. Det kan i spesielle tilfeller brukes skjønn. Avgiften kan reduseres i forhold til den tid eleven ikke har fått undervisning. Forutsetning for slik reduksjon er at ledelsen ved skolen får beskjed om fraflytting/sykdom så tidlig som mulig.
7.5. Annet fravær, der eleven aktivt velger bort kulturskoletilbudet, f.eks. opplegg i grunnskolen, refunderes ikke.
7.6. Ved lærers sykdomsforfall - over 14 dager - to leksjoner, gis det fratrekk i skoleavgiften fra 3. time.
8. SKADE PÅ UTSTYR
Dersom kulturskolens eiendom, for eksempel instrumenter, blir påført skade, skal skaden rapporteres til rektor snarest mulig. Foresatte er erstatningsansvarlig etter Lov om skadeserstatning § 1-2 for inntil kr. 5000.- for hvert utført skadeverk.
§ 1-1.(barns ansvar.)
Barn og ungdom under 18 år plikter å erstatte skade som de volder forsettlig eller uaktsomt, for så vidt det finnes rimelig under hensyn til alder, utvikling, utvist adferd, økonomisk evne og forholdene ellers.
§ 1-2.(foreldres ansvar m.v.)
1. Foreldre plikter å erstatte skade voldt av barn og ungdom under 18 år, såfremt de har latt det mangle på tilbørlig tilsyn eller på annen måte ikke har gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem for å hindre skadeforvoldelse.
2. Uansett egen skyld svarer foreldre for skade voldt forsettlig eller uaktsomt av deres barn under 18 år som de bor sammen med og har omsorgen for, med inntil 5.000 kroner for hver enkelt skadevolding